Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η ορθοδοντική;

Η ορθοδοντική είναι η επιστήμη που ασχολείται με την θεραπεία της ανώμαλης και ελαττωματικής σχέσης των δοντιών και των γνάθων με στόχο την αποκατάσταση της καλής λειτουργίας του στόματος (ομιλία, μάσηση, κατάποση) και την αισθητική του προσώπου.

Γιατί να απευθυνθείτε στον ειδικό;

Τα δόντια και αρκετές φορές η εμφάνιση του προσώπου επηρεάζονται μόνιμα από την ορθοδοντική θεραπεία. Επομένως είναι σημαντικό να γίνεται σωστά.

Ο ειδικός ορθοδοντικός είναι οδοντίατρος που μετά την ολοκλήρωση των σπουδών στην οδοντιατρική σχολή ακολουθεί τριετείς μεταπτυχιακές σπουδές σε ολοκληρωμένα πανεπιστημιακά προγράμματα στην ορθοδοντική και ασχολείται αποκλειστικά με ορθοδοντικά προβλήματα, τα οποία είναι  σε θέση να αντιμετωπίσει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

Πώς και πού θα βοηθήσει η ορθοδοντική;

Η ορθοδοντική αποτελεί μακρόχρονη επένδυση υγείας, καθώς διευκολύνοντας τη στοματική υγιεινή εξασφαλίζει λιγότερα μελλοντικά προβλήματα στα δόντια όπως:

Τερηδόνα: Τα στραβά δόντια εμποδίζουν την καλή στοματική υγιεινή με συνέπεια την εμφάνιση τερηδόνας

Περιοδοντοπάθεια: Εστίες επικάθισης οδοντικής πλάκας (σε συνωστισμούς δοντιών) μπορεί να εξελιχθούν σε περιοδοντοπάθεια.

Ομιλία: Πολλά προβλήματα στην ομιλία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με ορθοδοντικά προβλήματα. Οι ορθοδοντικοί συνεργάζονται με λογοθεραπευτές για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ορθοδοντική & γενική Οδοντιατρική: Η διευθέτηση των δοντιών και η λειτουργική αποκατάσταση του στόματος διευκολύνει τον γενικό οδοντίατρο κατά την εκτέλεση οδοντιατρικών εργασιών (σφραγίσματα, γέφυρες, οδοντοστοιχίες, θεραπείες ούλων).

Πότε να απευθυνθούμε στον ορθοδοντικό;

Σημαντική είναι η έγκαιρη πρώτη επίσκεψη-έλεγχος στον ορθοδοντικό η οποία γίνεται συνήθως στα 6 με 8 χρόνια. Έτσι θα προσδιορίσει ο ορθοδοντικός εάν υπάρχει η όχι πρόβλημα, τη σοβαρότητά του, καθώς και τον κατάλληλο χρόνο θεραπείας.

Σε περίπτωση που οι γονείς παρατηρήσουν αλλαγές όπως διαταραχές στην ομιλία, πρόωρη απώλεια των νεογιλών δοντιών από τραύμα η τερηδόνα, παρατεταμένο θηλασμό δάκτυλων, τότε ο έλεγχος πρέπει να γίνεται νωρίτερα.

Τι συναντάμε στην πρώτη επίσκεψη;

Στην πρώτη επαφή ο γιατρός εξετάζει τον ασθενή, γίνεται αξιολόγηση του προβλήματος και κρίνεται αν χρειάζεται ορθοδοντική θεραπεία.

Εάν η κλινική εικόνα οδηγεί σε ορθοδοντική στο επόμενο ραντεβού λαμβάνονται τα ακόλουθα διαγνωστικά στοιχεία:

Αυτά αναλύονται και στο επόμενο ραντεβού ο γιατρός συζητάει επακριβώς τον τρόπο θεραπείας.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία;

Η διάρκεια εξαρτάται από το είδος της θεραπείας και το μέγεθος του προβλήματος. Μια μέση Θεραπεία διαρκεί από 2 –3 χρόνια.

Πόσο κοστίζει;

Το κόστος της θεραπείας εξαρτάται από τον τύπο του προβλήματος, την πολυπλοκότητα και την διάρκεια της θεραπείας, καθώς και από το είδος των μηχανισμών που θα χρησιμοποιηθούν.

Αρκετά ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν ένα τμήμα της θεραπείας.

Στην κλινική μας λειτουργεί το τμήμα του  Treatment Coordinator με σκοπό, αφού ενημερωθείτε για το κόστος να διερευνήσουμε μαζί σας  την καλύτερη δυνατή διευθέτηση καταβολής του ποσού που αντιστοιχεί στην θεραπεία σας.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για  περαιτέρω ερωτήματα!