Επτά μύθοι για την Ορθοδοντική

Επτά μύθοι για την Ορθοδοντική 12 Ιούλίου 2022

Επτά μύθοι για την Ορθοδοντική

Η Ορθοδοντική θεραπεία αποτελεί μια εξειδίκευση, η οποία περιστοιχίζεται από ποικίλες πληροφορίες που πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σκοπός του άρθρου μας είναι να ενισχύσουμε την έρευνά σας σε ό,τι σχετίζεται με την Ορθοδοντική απαντώντας σε  απορίες σας, αλλά , κυρίως, προλαμβάνοντας αποφάσεις σας που ενδεχομένως οδηγήσουν σε λανθασμένες ορθοδοντικές θεραπείες. Βρισκόμαστε φυσικά στην διάθεσή σας προς πάσα πληροφόρηση και στο πρώτο ραντεβού στην κλινική μας.

1ος Και μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικός!

Όποιος τοποθετεί σιδεράκια ή νάρθηκες είναι Ορθοδοντικός.

Ακόμη και σήμερα, αρκετοί οδοντίατροι τοποθετούν σιδεράκια ή  ορθοδοντικούς νάρθηκες και προσφέρουν ορθοδοντικές θεραπείες. Ωστόσο, μόνο ένας εγκεκριμένος ορθοδοντικός έχει προχωρήσει τις σπουδές του πέραν της Οδοντιατρικής κι έχει εξειδικευτεί στην Ορθοδοντική, για να προσφέρει τέτοιου είδους θεραπείες. Το να επιτρέψετε σε κάποιον χωρίς την εμπειρία ή  την εξειδίκευση να επιδιώξει την μετακίνηση των δοντιών σας εμπεριέχει μεγάλο κίνδυνο. Επιλέγοντας  έναν ειδικό Ορθοδοντικό επιλέγετε κάποιον  που έχει τις ικανότητες να σας προσφέρει το σωστό και  όμορφο χαμόγελο.

 

2ος  Οι ορθοδοντικές θεραπείες γίνονται για αισθητικούς λόγους.

Η ορθοδοντική, μας προσφέρει ένα πανέμορφο ,αλλά,  πάνω από όλα, υγιές  χαμόγελο. Είναι αποδεδειγμένο ότι τα «ίσια» δόντια με τη σωστή σύγκλειση συμβάλλουν στην καλύτερη υγιεινή των δοντιών, μειώνουν τους τερηδονισμούς που είναι συχνά σε περιοχές με συνωστισμούς δοντιών και προφυλάσσουν από περιοδοντικά προβλήματα.

 

3ος  Η  ορθοδοντική θεραπεία  έχει μεγάλο κόστος.

Μια oρθοδοντική θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι κάποια χρόνια.  Η τιμή της θεραπείας, είναι ανάλογη του προβλήματος, της διάρκειας και του είδους της. Σε μια σύγκριση της Ελλάδας με χώρες όπως η Αγγλία, η Γαλλία και  οι Η.Π.Α, το κόστος των ορθοδοντικών θεραπειών είναι αξιοπρόσεκτα  πιο χαμηλό. Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψιν  τα μελλοντικά οφέλη μιας ορθοδοντικής θεραπείας, όπως η αποφυγή επιπλέον εξόδων λόγω τραυματισμών ή πρόωρων απωλειών δοντιών κ.α. Στην κλινική μας  προσφέρουμε ειδικά σχέδια αποπληρωμής της θεραπείας προκειμένου  να διευκολύνουμε τους ασθενείς μας.

 

4ος Οι ορθοδοντικές θεραπείες διαρκούν πολλά χρόνια.

Μία ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως και κάποια χρόνια. Είναι σημαντικό οι μετακινήσεις να γίνονται σωστά και σταθερά. Με τις σύγχρονες τεχνικές, ο μέσος όρος μιας θεραπείας έχει μειωθεί γύρω στους 18 μήνες.  Η θεραπεία πρέπει να διεκπεραιώνεται από ειδικό ορθοδοντικό έτσι, ώστε να υλοποιείται το επιθυμητό αποτέλεσμα στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

 

5ος Η καλύτερη λύση είναι τα μεταλλικά σιδεράκια.

Ένας ειδικός ορθοδοντικός έχει την δυνατότητα  να προσφέρει διάφορες ορθοδοντικές λύσεις, όπως μεταλλικά, κεραμικά ή γλωσσικά σιδεράκια και ορθοδοντικούς νάρθηκες. H εξέλιξη της ορθοδοντικής θεραπείας με νάρθηκες έχει αποδεδειγμένα εξαιρετικά αποτελέσματα, αποτελεί μια περισσότερο εύκολη θεραπεία για τον ασθενή με άμεσα αποτελέσματα τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες. Αόρατοι μέθοδοι, όπως διάφανοι νάρθηκες δίνουν ένα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα με λιγότερο πόνο κι ενοχλήσεις, γεγονός που προσελκύει όλο και περισσότερους ενήλικες.

 

6ος  Η ορθοδοντική είναι μόνο για παιδιά.

Ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία αρκεί  τα δόντια μας να είναι  υγιή. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνεται ο αριθμός ενηλίκων που αναζητούν την βοήθεια ενός Ειδικού Ορθοδοντικού για να φτιάξουν το  χαμόγελο τους.

7ος Πρέπει να έχουν εμφανιστεί όλα τα μόνιμα δόντια του παιδιού πριν γίνει θεραπεία.

Ο Ευρωπαϊκός και Αμερικανικός  Σύλλογος Ορθοδοντικών συμβουλεύουν να πηγαίνει το παιδί για πρώτη εξέταση στον Ορθοδοντικό στα 6 με 7 χρόνια του αντίστοιχα. Εάν κάποια προβλήματα στη γνάθο ανιχνευθούν πρόωρα, μπορούν να διορθωθούν έγκαιρα και να αποφευχθούν πιθανές  εξαγωγές ή  χειρουργεία. Εάν το πρόβλημα παραβλεφθεί , θα επιδεινωθεί. Το καλύτερο  χρονικό σημείο  για την έναρξη της κάθε θεραπείας το αποφασίζει ο Ειδικός Ορθοδοντικός.